Ajankohtaista
Takaisin

KAIVOVESIEN TUTKIMINEN

TIEDÄTKÖ MILLAISTA KAIVOSI VESI ON ?

Kaivoveden laatu tulisi tutkia säännöllisesti, koska kaikkia veden laatuun vaikuttavia tekijöitä ei huomaa vettä käytettäessä. Vesi voi näyttää kirkkaalta ja maistua hyvältä, mutta vedessä voi olla sen käytettävyyttä heikentäviä tai terveydelle haitallisia aineita. Kaivon vesi tulisi tutkia aina, jos sen väri, maku tai haju on muuttunut oleellisesti tai jos veden epäillään aiheuttavan terveyshaittaa, kuten vatsaoireita. Kiinteistöjen kaivoveden laatu olisi hyvä tarkastaa laboratoriotutkimuksella 3-5 vuoden välein. Juotavaksi tarkoitettu kaivovesi olisi hyvä tutkituttaa myös silloin, kun veden käyttäjinä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä tai kun on hankkinut uuden kiinteistön. Kaivojen rakenteet ja kunto kannattaa tarkastaa vuosittain keväällä.

Kaivoveden saastumisen voi aiheuttaa esimerkiksi kaivoon päässeet pintavedet tai pieneläimet, vuotavat jätevesijärjestelmät sekä lietteen tai karjanlannan varastointi ja käsittely. Kaivovesien yleisiä ongelmia ovat myös veden korkeat rauta- ja mangaanipitoisuudet.

Kiinteistön omistaja voi huolehtia vesinäytteen otosta. Kaivovesinäyte tulee ottaa puhtaaseen näytteenottotarkoitukseen soveltuvaan pulloon. Suositeltavaa on käyttää laboratoriosta saatavia näytepulloja. Näyte otetaan kylmästä vedestä tyypillisestä käyttöpisteestä, kuten keittiön hanasta. Näytteenotossa tulee huomioida näytteenottohygienia. Kädet tulee pestä ennen näytteenottoa ja erityisesti bakteerimäärityspullon suu, kaula tai korkin sisäpuoli ei saa joutua kosketuksiin käsien, hanan tai muun kohteen kanssa. Hanasta poistetaan mahdolliset suuttimet ja hanan suuta voidaan puhdistaa esim. puhtaalla talouspaperilla. Puhdistuksen jälkeen veden annetaan valua hanasta riittävän kauan (vähintään 5 min), jotta putkistoissa ollut vesi vaihtuu kunnolla ja veden lämpötila on tasainen.

Näytteenottopulloja voi noutaa Vesannon kunnanvirastolta osoitteesta Sonkarintie 2. Kuljetus Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n laboratorioon lähtee Vesannon terveysasemalta osoitteesta Simolantie 15, jonne näytepullot ja lähetteen voi viedä kylmälaukussa. Kuljetus lähtee arkipäivisin klo 11.00. Laboratorio lähettää näytetuloksen ja laskun suoraan asiakkaalle.

Lisätietoa kaivoveden tutkimisesta saat ympäristöterveystarkastajalta puh: 0447499420


Tapahtumat

Risto Räppääjä ja pullistelija: elokuva pe 22.3 klo 16 Niiniveden ns-talolla

Risto Räppääjä ja pullistelija: elokuva pe 22.3 klo 16.00 Niiniveden nuorisoseurantalolla. Liput 8€. Puffetti. Järj. Kulttuuritoimi ja Niiniveden ns.

Ailo - pienen poron suuri seikkailu: elokuva pe 22.3 klo 18 Niiniveden ns-talolla

Ailo - pienen poron suuri seikkailu: elokuva pe 22.3 klo 18.00 Niiniveden nuorisoseurantalolla. Liput 10€. Puffetti. Järj. Kulttuuritoimi ja Niiniveden ns.

Alueellinen kaatumisenehkäisyohjelma-luento ti 26.3 klo 10.15-11 Elokololla

Alueellinen kaatumisenehkäisyohjelma-luento ti 26.3 klo 10.15-11.00 Elokololla. Esittelee fysioterapeutti Marjut Hytönen ja lähihoitaja Merja Solonen.

Satutunti ke 27.3 klo 9.30 srk-kodilla

Keväinen satutunti ke 27.3 klo 9.30 seurakuntakodilla. Tervetuloa! Järj. Seurakunta ja kirjasto
Kuulutukset ja ilmoitukset

Ilmoitus Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä

ILMOITUS ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSESTÄ Kuntalain (10.4.2015/410) 142 §:n mukaan hallinto-oikeuden päätöksestä saa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kunnan, kuntayhtymän tai...

Eduskuntavaalien ulkomainonta

Eduskuntavaalien 2019 ulkomainonta alkaa keskiviikkona 27.3.2019 . Vaalitelineet osoitteessa Valokuja 2 (muualla telineitä ei ole). Telineissä yksi kehikko per puolue.   ...

Eduskuntavaalit toimitetaan 14.4.2019 klo 9.00 -20.00

TERVON JA VESANNON KUNNAT EDUSKUNTAVAALIT 2019 Eduskuntavaalit toimitetaan 14.4.2019 klo 9.00-20.00 Eduskuntavaaleissa äänioikeutettu on jokainen Suomen kansalainen, joka...

Rakennuslupa

Rakennuslupa