Koulukeskuksen investointihanke

 

19.5.2020

Työmaan eteneminen

Työt ovat edenneet koulutyömaalla rivakasti ja tällä hetkellä näyttää siltä, että uusi koulu valmistuu ennakoitua aiemmin. Nyt rakennuksen luovutuspäiväksi on sovittu 31.7.2021. Tämän jälkeen varataan aikaa tilojen tuulettamiselle ja kalustamiselle sekä pihatöille. Oppilaat ja henkilöstö pääsisivät siirtymään uuteen kouluun jo syyslomalta 2021.

Vastaava työnjohtaja ja rakennusteknisten töiden valvoja julkaisevat viikoittain työmaatiedotteen. Tiedotteet julkaistaan tällä sivustolla ja jatkossa ne löytyvät vasemmalla olevasta sarakkeesta kohdasta työmaatiedotteet.

Nyt käynnissä on vielä maanrakennustyöt sekä Koulutien että tukimuurin kohdalla.  Kaukolämpöön liittymisen vuoksi osa koulun pihasta on jouduttu aitaamaan työmaa-alueeksi. Aitaus jatkuu seuraavien viikkojen ajan. Työmaaliikenne kulkee Koulutien ja Keltamon nurkalla olevasta työmaaportista. 

Lähiviikkoina rakennustöistä aiheutuu väistämätöntä meluhaittaa ja erityisjärjestelyjä. Meluhaitta vähenee, kun maanrakennustyöt saadaan valmiiksi.

Työmaalla kiinnitetään jatkuvasti huomiota turvallisuuteen, teettehän alueella liikkuvat samoin!

14.4.2020

Työt alkoivat uuden koulun työmaalla!

Uuden koulun rakentaminen on aloitettu ja tontilla ja Koulutiellä liikkuu nyt työmaakalustoa. Työmaa-alue on aidattu linkin takaa löytyvässä kartassa näkyvällä tavalla. Kartassa työmaa-alueen rajat on piirretty punaisella. Päiväkodille ja Vesanto -hallin eteen pääsee edelleen liikkumaan myös autolla, mutta yläpiha on nyt kokonaan työmaa-aluetta. Vesanto-hallin viereen on jätetty kulkuväylä Lemmikin pihaan. Käynti Keltamoon on Koulutien suunnasta. Työmaa-alueella on asiattomilta pääsy kielletty.

Raksakamera on jälleen käytössä ja siitä pääsee seuraamaan työn etenemistä, kuva päivittyy 5 minuutin välein. Maansiirtotyöt ovat käynnissä ja työt etenevät hyvää vauhtia.

Linkki työmaa-alueen karttaan

4.3.2020

Kouluhankkeen esittelyä 26.2.2020 pidetyssä Mitä meille kuuluu -kuntalaistilaisuudessa.

Esittelymateriaaliin linkki tästä.

29.1.2020

Hankintapäätöksiä

Kunnanhallitus on tehnyt kouluhankkeen osalta hankintapäätöksiä kokouksissaan 13.1. ja 20.1.2020.

Kokousasiakirjat ovat luettavissa netti-sivuilta, linkit: khall 13.1.2020 ja khall 20.1.2020

11.11.2019

Suunnitelmista eteenpäin!

Uuden koulun suunnitelmat ovat valmistuneet ja rakentamisen 2-vaihe on etenemässä urakkakilpailutukseen.

Rakennushankkeen rahoitus toteutetaan kuntarahoituksen kiinteistöleasingillä ja hankkeemme on saanut vihreän rahoituksen. Vihreä rahoitus antaa meille taloudellista hyötyä pienemmän lainamarginaalin muodossa. Vihreää rahoitusta myönnetään hankkeille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia ympäristölle hyödyllisiä vaikutuksia. Kuntarahoitus julkistaa kaikki vihreää rahoitusta saaneet hankkeet. Vihreä rahoitus on osoitus ympäristöystävällisyydestä ja hankkeista tehdään hiilijalanjäljen laskenta.

Rakentamisessa noudatetaan Terve Talo -kriteereitä ja kuivaketju10 -järjestelmää. Tämä on toimintamalli, jolla pyritään estämään kosteusvaurioiden syntyminen kaikissa rakennusprosessin eri vaiheissa. KK10 -järjestelmän mukaisesti on toimittu jo suunnitteluvaiheessa ja erityisen tärkeää järjestelmän toteuttaminen on rakennusvaiheessa. Lisää tietoa: http://kuivaketju10.fi/

2-vaiheen aikataulu:

 • Hilma-ilmoitus 15.11.2019 mennessä
 • Tarjoukset jätettävä 16.12.2019 mennessä
 • Tarjousten vertailu viikoilla 1-2/2020
 • Kunnanhallituksen päätös valinnasta viikolla 3-4/2020

Rakentaminen alkaa maalis-huhtikuussa riippuen sääolosuhteista ja urakkatarjouksen voittaneen rakentajan aikatauluista.

Tässä linkki koulun pohjapiirustukseen.

2.10.2019

Uuden koulun piirustuksia hiotaan!

Uuden koulun piirustukset ovat viittä vaille valmiit. Suunnitelmia on hiottu syksyn aikana ja henkilökunta on ottanut kantaa moniin kysymyksiin, akustiikasta sisustuksen. Sisustustyöryhmässä on mukana myös oppilaskuntien edustus ja parhaillaan on pohdittavana sisätilojen värit. Sisustuksen teemana on luonto pienillä ilon väreillä raikastettuna. Hirsikoulussa puupintaa on paljon ja se saa näkyä.

Vanhan koulun purku-urakka valmistui etuajassa ja nyt työmaa lepää odottamassa keväisiä kelejä. Raksakamera on nyt tauolla ja palaa ruutuun, kun työt taas jatkuvat.

Urakkatarjousten aika on marraskuussa ja jouluun mennessä tiedettäneen uuden koulun rakentajat. Rakentaminen alkaa keväällä niin pian kuin se keliolosuhteiden mukaan on mahdollista.

Koulun sisustusryhmän valitsemat koulun sisävärit, jotka on valittu arkkitehdin etukäteen rajaamasta valikoimasta. Tumman harmaa pitkä laatta tulee lattiaan, hirsiseinään valittiin valkoista ja tehosteväreiksi vihreää ja keltaista.


 

7.8.2019

Koulukeskuksen työmaa-alue koulun alkaessa

Vanhan koulun purkutyö on edennyt suunnitelman mukaan ja työ saadaan valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Koulu alkaa torstaina 8.8. ja nyt syyskuun loppuun saakka työmaa-alue on alla olevan kartan mukainen.

Lemmikkiin kuljetaan Koulutien suunnasta rivitalojen piha-alueen kautta tai Kelkkakujan viereistä kävelytietä. Päiväkodin suunnasta pääsee Lemmikin pihaan 18.8. saakka vain liikuntahallin kautta.

Koulukyydit

Koulukyydit sekä jättävät oppilaat aamulla kyydistä että ottavat iltapäivällä kyytiin koulukeskuksella päiväkodin edestä. Tällä ja tulevalla viikolla oppilaat siirtyvät Lemmikin pihaan liikuntahallin kautta. Viikolle 34 (19.8. alkaen) yläpihalta saadaan kulkuväylä alapihalle liikuntahallin seinän viereen. Aamuisin on koulunkäynnin ohjaaja ottamassa oppilaita vastaan päiväkodin edustalla ja ohjaamassa heitä Lemmikin pihalle. Samoin toimitaan iltapäivällä, kyytivalvoja on ohjaamassa ja valvomassa kyydin odottamista.

Muu liikkuminen alueella

Pururadalle pääsee parhaiten kelkkakujan viereistä kävelytietä pitkin. Toivomme, että kuntalaiset eivät kulje päiväkodin aidatun piha-alueen läpi pururadan suuntaan.

Liikuntahallille pääsee edelleen etuovesta.

Parkkeeraus

Koulupäivän aikana päiväkodin alueen parkkipaikoille on paljon käyttäjiä ja niitä ei varata henkilökohtaisesti. Lisäparkkipaikkoina voidaan käyttää uuden hautausmaan parkkia tai Lylyntien varressa olevaa leikkikentän parkkipaikkaa. 

Liikuntahallissa ja Keltamossa opiskelevien mopot ja polkupyörät parkkeerataan hallin varasto-ovien edustalle hallin ja työmaa-alueen väliin. Poikkeuksellisesti ko. kohdassa oleva invaparkki on tässä käytössä, koska autolle ei siinä kohtaa ole tilaa. Hallin oven läheisyydessä oleva invaparkki varataan asianmukaiseen käyttöön ja muuta parkkitilaa hallin edustalla ei ole. Lisäksi polkupyöriä voi parkkeerata Keltamon edustalle.

Purkutyömaan valmistuttua työmaa-alue pienenee jälleen ja entinen yläpihan alue otetaan osin parkkipaikaksi. Näistä muutoksista tiedotamme myöhemmin.

5.7.2019

Työt etenevät!

 

Vanhan koulurakennuksen purkutyöt etenevät aikataulua nopeammin ja talotekniikkarakennus valmistuu lähiaikoina. Kesän aikana viimeisetkin vanhan koulun osat puretaan ja parkkipaikaksi jäävää yläpihaa muotoillaan. Työmaa-alue pienenee jälleen koulun alkaessa ja tästä tiedotamme elokuun alussa.

Töiden etenemistä on hyvä seurata raksakamerasta: https://www.vesanto.fi/raksakamera

 

 

7.6.2019

Koulukeskuksen työmaa-alue kesällä

 

Työmaa-alue on laajentunut kesäajaksi oheisen kartan mukaiseksi. Lemmikin hiekkapiha ja ässäkenttä ovat toistaiseksi poissa käytöstä työmaan vuoksi.

 

Tekonurmikenttä ja tenniskenttä ovat edelleen käytettävissä. Näille kuljetaan kävellen tai pyöräillen rivitalojen välistä kulkevan kevyen liikenteen väylän kautta ja autoilla Kelkkakujan kautta. Kelkkakujan päädyssä on jonkin verran myös parkkitilaa.

 

Vesanto -hallissa tai pururadan maastossa asioivat voivat käyttää myös päiväkodin parkkipaikkaa ja pururadan maastoon pääsee kävellen myös päiväkodin oikealta puolelta.

 

Huomaattehan, että kevyen liikenteen väylällä ei saa ajaa autoilla tai mopoilla ja että työmaa-alueella asiaton liikkuminen on kiellettyä.

 

Turvallisuustiedote 10.5.2019

           
     
   
       
 
 

30.4.2019

TYÖMAA-ALUEEN AITAUS JA ALOITUS

Koulukeskuksen työmaa-alue aidataan tiistaina 30.4.

- työmaa käynnistyy maanantaina 6.5.

- aidattu työmaa-alue on nyt toukokuun ajan kartan keltainen alue pois lukien rastitetut kulkuväylät

Kulkemisen reitit:

- Koulutien suunnasta Keltamoon

- Koulutien bussitaskusta  koulun pihaan rivitalojen pihan kautta

- kylän suunnasta Kelkkakujan viereistä kävelytietä suoraan Lemmikin pihaan

- hallilta kentille yläpihan (traktorivaraston viereinen ovi) ja alapihan kautta

- alakoululta halliin ja päiväkodille pihan kautta hallin ja työmaakopin välistä

- lukiolta Keltamoon joko Koulutien kautta tai alapihan ja ylläpihan sekä parkkialueen kautta

- Keltamolta hallille parkkialueen kautta
 

Parkkipaikat:

- autot päiväkodin parkkialueelle

- polkupyörät Lemmikin pihalla olevan ulkovälinevaraston reunalle kävelytien puolelle

- mopot Keltamon takana oleville parkkipaikoille
 

TYÖMAA-ALUEELLA ASIATON LIIKKUMINEN ON KIELLETTY.

5.4.2019

Kouluhankkeen uutisia

Uuden hirsikoulun L2-suunnitelmat ovat tarkastusvaiheessa ja aikataulussa eli valmistuvat 12.4.2019 mennessä. Tekninen lautakunta käsittelee ne kokouksessaan 23.4.2019 ja kunnanhallitus 29.4.2019.

Kunnanhallitus on hyväksynyt hankkeen rahoitusjärjestelyt. Hankkeen 1-vaihe toteutetaan kunnan omaan taseeseen ja hankkeen II –vaihe leasing-rahoituksella. Rahoituksesta pyydetään tarjoukset kevään aikana.

Vaiheen I urakoitsijaksi kunnanhallitus on valinnut rakennusliike Kuoma Oy:n. Työt alkavat 6.5.2019.

22.2.2019

Hirsikoulun suunnittelu- ja toteutustilanne

Uuden hirsikoulun L1-suunnitelmat on hyväksytty. Rakennuksen kerrosala on 2291 m². Kaikki koulun tilat sijoittuvat yhteen kerrokseen U-muotoiseen rakennukseen. Rakennuksen sijoittuminen tontille näkyy asemapiirroksesta.

Linkki asemapiirrokseen.

Yksityiskohtaisemmat L2 –luonnokset valmistuvat 12.4.2019 mennessä. Pääpiirustukset valmistuvat 28.6.2019 mennessä, jonka jälkeen ne menevät kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Touko-syyskuun 2019 aikana toteutetaan koulurakentamisen 1- urakkavaihe. Tällöin rakennetaan erillinen talo-tekniikka–rakennus Vesanto-hallin taakse, verkostomuutokset, tukimuurit,  2-urakkavaiheen tarvitsemat piha-alueen muutostyöt sekä Vanamo rakennuksen purkaminen. Työmaa-alueet tullaan aitaamaan. Aidatulla rakennusalueella on asiattomilta liikkuminen kielletty. Tarkemmasta aikataulusta ja töiden vaikutuksista alueen käyttöön tiedotetaan lähempänä.

31.12.2018

Suunnittelu etenee valtuuston uuden päätöksen pohjalta

Hankeryhmä kokoontui vielä joulun alla ja kävi läpi hankkeen muuttuneen tilanteen. Kokouksessa vahvistettiin hankkeen uusi aikataulu. Uudet luonnokset (L2) on tarkoitus saada valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä ja ne hyväksytään kunnanhallituksessa.

Talotekniikkaa suunnitellaan edelleen varsinaisen kouluhankkeen ohella erillisenä hankkeena. Talotekniikka-rakennuksen, piha-alueella olevien verkostojen sekä vanhan koulurakennuksen purkutyöt toteutetaan kevään ja kesän 2019 aikana. Talotekniikkarakennuksen paikka päätettiin siirtää Vesanto –hallin taakse. Uusi paikka helpottaa työmaajärjestelyjä ja soveltuu muutoinkin tehtäväänsä paremmin. Tähän rakennukseen siirretään kaikkia koulukeskuksen alueen rakennuksia palveleva lämmönjakokeskus valvomoineen sekä kiinteistönhoitajan tarvitsemat työtilat. Koko hankkeen ajan alueella liikkuminen tullaan turvaamaan erilaisten aita-rakenteiden avulla.

Varsinaisen koulurakennusurakan kilpailutus siirtyy syksyyn. Koulun rakentaminen alkaa kevättalvella 2020. Uusi koulu valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Hankeryhmä pitää tärkeänä, että uuden koulun rakentamiseen varataan riittävästi aikaa. Uuteen kouluun voidaan siirtyä kesken lukuvuoden ja nyt hyväksytyn aikataulun mukaan sinne päästään 1.1.2022.

Hankeryhmä tutustui arkkitehtien laatimiin ensimmäisiin luonnoksiin ja niiden kommentointi jatkuu joululoman jälkeen henkilökunnan toimesta. Luonnoksia tullaan esittelemään myös vanhempaintoimikunnille ja nuorisovaltuustolle.

Uusi koulu rakennetaan massiivisesta painumattomasta lamellihirrestä ja se toteutetaan sääsuojan alla Tervetalo –suositusten ja Kuiva ketju-10 järjestelmän mukaisesti.
 

28.11.2018

Kunnanvaltuusto täsmensi aiempaa kouluhanketta koskevaa päätöstään 26.11.2018 pidetyssä kokouksessa. Valtuusto perehtyi kouluasiaan ennen kokousta pidetyssä seminaarissa ja kävi asiasta monipuolista keskustelua. Päätös syntyi yksimielisesti keskustan valtuustoryhmän esityksestä.

 

Entinen Vanamo -rakennus puretaan kokonaan, ja sen tilalle rakennetaan kokonaan uusi yksikerroksinen, massiivihirsirakenteinen ja U-muotoinen koulurakennus.

 

Hankkeen rahoituksen osalta selvitetään lainarahoituksen, leasing-rahoituksen ja näiden yhdistelmän kustannukset sekä vaikutukset kunnan talouteen. Päätös rahoitustavasta tehdään erikseen näiden selvitysten perusteella. Urakkamuotona käytetään jaettua urakkaa, joka edellyttää yksityiskohtaisten suunnitelmien laatimista. Koulun pihalle rakennetaan erillinen talotekninen tila.

Lisäksi suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon mahdollisuus koulurakennuksen laajentamiseen tilojen ja tekniikan sijoittelussa. 

Suunnittelu jatkuu välittömästi päätöksen mukaisesti. Hankeryhmä kokoontuu joulukuussa.

 

Ohessa alustava asemapiirros uudesta koulurakennuksesta.

 

14.11.2018

Kouluhanke jäi 12.11. valtuustossa pöydälle, keskustelu hankkeen toteuttamisesta jatkuu!

Kunnanvaltuusto halusi jatkoaikaa suuren päätöksen hyväksymiselle ja päätti maanantaina 12.11.2018 jättää asian pöydälle. Kouluhanketta ei kuitenkaan palautettu takaisin valmisteltavaksi, joten kunnanhallituksen esitys on edelleen voimassa. Valtuusto jatkaa asian käsittelyä 26.11.2018.

Nyt on otettu kahden viikon aikalisä siihen, että valtuutetut ehtivät perehtymään muuttuneisiin seikkoihin. Tämä aikalisä ei vielä kaada hankkeen aikataulua. Edelleen on tavoitteena, että koulu aloittaa uusissa tiloissa syksyllä 2021.

7.11.2018

KOULUHANKKEESSA MUUTOKSIA

Kouluhankkeen suunnittelun edetessä on esille noussut erilaisia haasteita valtuuston päätöksen mukaisen koulun rakentamiselle. Kouluhanketyöryhmä kokoontui tiistaina 6.11.2018 aamupäivällä pohtimaan koulurakennushankkeen tämän hetken tilannetta ja suunnitelmiin liittyviä haasteista. Suunnittelua on tehty valtuuston aiemman linjauksen pohjalta ja L2-vaiheen suunnitelmat alkavat olla valmiina. Suunnittelu on ollut hyvin haastavaa erityisesti valitun rakennevaihtoehdon vuoksi. Betonirunkoinen hirsirakennus on hyvin vähän käytetty rakenne ja vaatii luovaa suunnittelua. Saneerausosasta on löytynyt arvioitua enemmän kantavia betoniseiniä, joten sen osalta hirrenkäyttö on jäämässä vähäiseksi. Uudisosassa ulkoseinän rakentaminen hirrestä onnistuu paremmin, mutta rakenne tuo mukanaan uusia vaatimuksia mm. paloviranomaisten taholta. Kaksikerroksinen hirsirakennus vaatii heidän mukaansa kattoon asetettavan automaattisen vesisammutuslaitteiston (sprinkleri). Lisäksi on mahdollista, että paljaat puupinnat pitää pintakäsitellä palonsuojamaalilla. Tällöin hirren ominaisuudet hyvän sisäilman kannalta häviävät.

Kokonaisuutena uuden koulun suunnittelu on tullut maksamaan jo useita satoja tuhansia euroja. L2-vaiheen suunnitelmat ovat lähes valmiit ja niiden sekä muun tehdyn suunnittelutyön hyödyntäminen on näin ollen perusteltua. Vanhoista säilytettäväksi aiotuista betonirakenteista on löytynyt useita riskirakenteita, jotka saattavat aiheuttaa sisäilmaongelmia tulevaisuudessa, jos saneeraukseen päädytään.

Kouluhanketyöryhmässä todettiin, että kouluhankkeen etenemiselle on jo tehdyn suunnittelun pohjalta kolme vaihtoehtoa:

 1. Rakennetaan nykyisen L2–suunnitelman mukainen rakennus kokonaan kivirakenteisena. Tällöin paloluokaksi määrittyy todennäköisesti P3 ja vältytään automaattisen sammutusjärjestelmän rakentamiselta. Kantavat rakenteet sisältävät riskirakenteita.

 2. Rakennetaan kokonaan uusi kivirakenteinen koulurakennus päivitetyillä L2–suunnitelmilla.

 3. Rakennetaan kokonaan uusi koulurakennus 1-tasoisena. Rakennuksen seinämateriaalina käytetään joko kiveä, hirttä tai puuta. L2–suunnitelmia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Rakennus sijoittuisi nykyisen yläpihan alueelle. Alustava asemapiirros saadaan kunnanvaltuuston kokoukseen mennessä.

Kokonaan uuteen rakennukseen (vaihtoehdot 2. ja 3.) on tehtävä myös väestönsuojatilat. Nämä vaaditaan, kun uutta rakennusta on vähintään 1200 m².

Vaihtoehdot 2. ja 3. vaativat suunnittelulle lisäaikaa noin 2 - 6 kuukautta, joten uuteen kouluun päästäisiin viimeistään elokuussa 2021. Taloteknisen kontin rakentaminen voisi joka tapauksessa alkaa kesällä 2019. Vaihtoehtojen 2. ja 3. kustannusarviot saadaan valtuuston kokoukseen mennessä. Hankkeen rahoitusraami ei ole olennaisesti muuttunut aiemmasta käsittelystä.

Kouluhanke-työryhmä esitti, että vaihtoehdosta 1 luovutaan löytyneiden riskirakenteiden ja paloluokkavaatimusten vuoksi.

Kunnanhallitus päätti 6.11.2018 esittää kunnanvaltuustolle, että se muuttaa päätöstään 19.2.2018 § 8 seuraavasti:

 1. Entinen koulurakennus (Vanamo) puretaan kokonaan ja sen paikalle rakennetaan kokonaan uusi kivirakenteinen koulurakennus päivitetyillä L2–suunnitelmilla, koska se on kustannustehokkain vaihtoehto.

 2. Hanke toteutetaan joko kunnan omaan taseeseen tai leasing-rahoituksella, riippuen rahoitusmallin kokonaistaloudellisuudesta ja valitusta rakennusvaihtoehdosta.

 3. Urakkamuotona käytetään jaettua urakkaa, joka edellyttää yksityiskohtaisten suunnitelmien laatimista.

 4. Koulun pihalle rakennetaan erillinen talotekninen kontti.

Kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 12.11.2018 klo 19 seurakuntakodille päättämään kouluhankkeesta. Suunnittelu jatkuu heti päätöksen jälkeen ja uuteen kouluun päästäisiin siirtymään elokuussa 2021.

10.10.2018

L2 -VAIHEEN SUUNNITTELUUN PIENI AIKALISÄ

Viime perjantaina 5.10. pidettiin kouluväen kanssa uuden koulun käyttäjien suunnittelupalaveria. Siellä tuli esille, että L2 –vaiheen suunnitelmien valmistumiseen tarvitaan hieman enemmän aikaa. Henkilökunta on aktiivisesti mukana suunnittelussa ja tiloja pohditaan nimenomaan koulun toiminnan näkökulmasta. Lisäajalla varmistetaan se, että suunnitelmat ovat kattavat ennen kunnanhallituksen ja –valtuuston  päätöksentekoa.  Kokonaissuunnitteluaikatauluun tällä viiveellä ei ole vaikutusta.

L2 –vaiheen suunnitelmat käsitellään tiistaina 6.11.2018 klo 13.00 pidettävässä kunnanhallituksen kokouksessa.  Ennen kunnanhallituksen kokousta pidetään hankeryhmän kokous samana päivänä klo 9.00. Kunnanvaltuusto käsittelee vastaavasti L2 –suunnitelman kokouksessaan maanantaina 12.11.2018.

2.10.2018

KOULUHANKKEEN TILANNEKATSAUS

Kouluhankkeen luonnokset täydentyvät koko ajan hankkeen suunnittelijoiden ja hanketyöryhmän ja toimesta. Myös kunnanvaltuusto on tutustunut hankkeen tilanteeseen seminaaritapaamisessaan 24.9.2018.

Keskustelua on käyty erityisesti tulevan koulurakennuksen ulkoseinärakenteesta. Suunnittelijoiden mukaan valtuuston päätöksen mukainen hirsinen seinärakenne ei ole kaikilta osin toteutettavissa saneerattavan osan kantavien rakenteiden vuoksi. Betonisia ulkoseinärakenteita on pakko säilyttää ainakin osittain. Näihin kohtiin on erittäin vaikea toteuttaa hirsirakenteita.

Valtuuston seminaarissa linjattiin yhteiseksi näkemykseksi, että hirsirakenteita käytetään siellä, missä se on järkevää. Kunnanhallitus käsittelee luonnosvaiheen 2 suunnitelmia 22.10.2018.  Suunnitelma viedään tarvittaessa uudelleen valtuuston käsittelyyn 5.11.2018.

Tilojen sijoittelu on vaihtunut hankesuunnitelmasta tarkempien rakenneselvitysten valmistuttua. Kerrosten välinen tasoero tehdään toiseen kerrokseen. Sähköpääkeskus ja lämmönjakohuone sijoitetaan aiemmista suunnitelmista poiketen pysyvästi erilliseen alapihalle sijoitettavaan rakennukseen. Tällä turvataan myös alueen muiden rakennusten lämpö ym. tekniikka rakennusaikana.

Koulun tiloja suunnitellaan myös henkilökunnan toimesta. Henkilökunta on ottanut kantaa luonnoksiin useaan otteeseen ja tilojen sijoittelussa kouluväen näkemykset niiden toimivuudesta on huomioitu. Perjantaina 5.10. suunnittelijat tulevat tapaamaan henkilökuntaa. Tällöin käydään läpi tilojen käytännön ratkaisuja.

Suunnittelu on edennyt aikataulun mukaisesti. Tavoitteena on, että rakennustyöt alkavat kesäkuussa 2019.

22.8.2018

LUONNOSSUUNNITTELU ETENEE

Koulurakennushanke on päässyt hyvään vauhtiin rinnan lukuvuoden aloituksen kanssa. Arkkitehti ja pääsuunnittelija vierailivat henkilökunnan uuden lukuvuoden suunnittelukokouksessa ja saivat ideoita suoraan henkilöstöltä. Käytännön asioita ja teknisiä ratkaisuja selvitellään ja ensimmäisiä uusia luonnoksia tutkitaan. Erityisesti taito- ja taideaineiden luokkien osalta riittää pohdittavaa. Suunnittelu on aikataulussa ja hanketyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 18.9.2018.

14.6.2018

SUUNNITTELIJA VAIHTUI

Kunnanhallitus joutui palaamaan koulukeskuksen suunnitteluryhmän valintapäätökseen. Tarjousten pisteytystä on korjattu annettujen lisäselvitysten mukaan ja korjatun pisteytyksen mukaan vaaka kallistui Arkkitehtipalvelu Oy:n puolelle.

Kunnanhallitus on kokouksessaan 11.6.2018 hyväksynyt jätetyn oikaisuvaatimuksen ja valinnut kouluhankkeen kokonaissuunnittelijaksi Arkkitehtipalvelu Oy:n. Arkkitehtipalvelu toimii usealla paikkakunnalla on ollut mukana suunnittelemassa erilaisia kouluhankkeita. Meidän hankkeemme suunnittelijat tulevat pääosin Arkkitehtipalvelun Jyväskylän toimistosta.

Suunnittelu pääsee kunnolla käyntiin kesälomien jälkeen. Nyt on jo sovittu mm. arkkitehdin vierailu henkilökunnan lukuvuoden suunnittelukokouksessa elokuun alussa. Myös tausta-aineistoa kerätään ja valmistelevia toimenpiteitä kartoitetaan jo kesän aikana. Hankkeen suunnitteluun varattu aika on näillä näkymin riittävä tästä pienestä viivästyksestä huolimatta.

15.5.2018

KOULUHANKKEEN SUUNNITTELU ETENEE

Kouluhankkeen suunnittelu on edennyt kunnanvaltuuston 19.2.2018 päätöksen mukaisesti. Kunnanvaltuuston päätös ja hankesuunnitelma ohjaavat hankkeen suunnittelua. Päätös asettaa reunaehtoja suunnittelulle mm. kokonaispinta-alan, tavoitehinnan ja rakennuksen ulkopinnan osalta. Rakennuksen kantavat rakenteet ovat betonia ja ulkoseinät hirttä. Rakennustekniset yksityiskohdat tarkentuvat suunnittelun aikana.

Kunnanhallitus on valinnut 30.4.2018 kouluhankkeen kokonaissuunnittelijaksi Swego Rakennetekniikka Oy:n. Sweco on kansainvälinen yritys ja se toteuttaa vuosittain kymmeniä tuhansia projekteja 70 maassa ympäri maailmaa. Koulun suunnittelu tehdään Kuopion toimiston henkilökunnan toimesta. Meidän hankkeemme suunnitteluryhmässä on Swegon rakennusalan ammattilaisia, joilla kaikilla on kokemusta kouluhankkeiden suunnittelusta.

Tulevaisuuden koulua rakentamassa

Entisestä Vanamo -rakennuksesta jää jäljelle keskellä olevan korkean osan kantavat rakenteet. Sen molemmille puolille rakennetaan uutta osaa. Uusi opetussuunnitelma ohjaa suunnittelua; uuteen kouluun tulee sekä oppimistori -tyyppistä avointa tilaa että perinteisempiä luokkatiloja.

Koulun suunnittelussa huomioita kiinnitetään tilojen joustavuuteen, tietoteknisiin ratkaisuihin, aulatilojen toimivuuteen, rakennuksen sijoittumiseen suhteessa piha-alueisiin sekä jäljelle jääviin rakennuksiin. Koululla tulee olla riittävästi myös omaa piha-aluetta, parkkipaikkoja ja kuljetusjärjestelyjä unohtamatta. Suunnittelussa otetaan huomioon monen ikäisten oppilaiden ja eri oppiaineiden opetuksen tarpeet sekä riittävä esteettömyys.

Tietotekniset ratkaisut mahdollistavat opiskelun koulun kaikissa tiloissa. Akustiikan toimivuus varmistetaan erillisellä akustiikkasuunnittelulla. Koulun tilat tulevat toimimaan myös koko kunnan toimintakeskuksena koulupäivän ulkopuolella.

Koulu rakennetaan Tervetalo–, ja Kuivaketju 10- periaatteen mukaisesti. Rakennuksen turvallisuuteen sekä terveellisyyteen tullaan kiinnittämään erityistä huomioita koko rakennusprojektin ajan. Tavoite on rakentaa Vesannolle toimiva koulu vuosikymmenten ajalle.

Suunnittelu aloitetaan toukokuun aikana. Kouluhanketyöryhmä jatkaa suunnittelun tukena ja koulun henkilökunta osallistuu suunnitteluun jatkuvasti. Hankkeen etenemisestä tiedotetaan Vesannon kunnan sivuilla kohdassa koulukeskuksen investointihanke. Lisätietoja hankkeesta saa myös hanketyöryhmän jäseniltä.

Hankkeen aikataulu

suunnittelu 10.5.2018 - 31.12.2020
rakennusurakan hankinta 1.4.2019 - 27.5.2019
rakennustyö 1.6.2019 - 31.12.2020
 

25.4.2018

KOULURAKENNUSHANKKEEN SUUNNITTELUTARJOUKSET

Suunnittelutarjoukset tuli jättää 24.4.2018 klo 12 mennessä. Määräajan puitteissa saatiin kaksi tarjous, joten tarjouksia päästiin vertailemaan. Kunnanhallitus päättää suunnitteluryhmän valinnasta kokouksessaan maanantaina 30.4.2018.

26.2.2018

PÄÄTÖS KOULUHANKKEESTA

Kunnanvaltuusto hyväksyi 19.2.2018 pidetyssä kokouksessa kunnanhallituksen esityksen kouluhankkeesta seuraavalla muutoksella: rakennuksen kantavat rakenteet ovat betonia ja ulkoseinärakenteet hirttä.
Linkki valtuuston pöytäkirjaan

Koulurakennuksen ulkoseinän rakenne tulee olemaan WSP:n lisäselvityksen mukaisesti:

VE2 – HIRSI 270: Painumaton lamellihirsi, jonka paksuus on 270 mm.Ulkoseinä on eristeetön. Seinien tiilirunko puretaan kokonaan. Kyseinen rakenne on rakennusteknisesti haasteellinen.

Tällä hetkellä voimassa olevien rakennusmääräysten mukaisesti 270 mm:n paksuinen hirsi on riittävä lämmöneriste. Palomääräysten osalta tulee vielä selvittää, vaatiiko seinärakenne rakennuksen sprinklausta.

Liitteenä on ulkoseinärakenteen mallikuva sekä hirsimallien kuvaukset.

Linkki ulkoseinärakenteen mallikuvaan
Linkki hirsimallien kuvauksiin

Uuteen ja saneerattuun koulurakennukseen tulee uuden opetussuunnitelman mukaiset opetustilat Vesannon yhtenäiskoulun oppilaille. Uuden ja saneeratun koulurakennuksen lisäksi Keltamo –rakennus on aktiivisessa käytössä ja sinne keskitetään luonnontieteiden opetus. Vesanto –halli puolestaan palvelee liikunnan opetusta.

 

VESANNON UUSI JA SANEERATTU KOULURAKENNUS

Oppilasmäärä   220
Tilat m2

m2/opp.

Uusi ja saneerattu koulurakennus 2272 10,3
Keltamo 278  
Yhteensä 2550 11,6
     
Vesanto-halli 1650  
Kaikki yhteensä 4200 19,1

12.2.2018

KUNNANHALLITUS ESITTÄÄ KOULUHANKKEEN HYVÄKSYMISTÄ KUNNANVALTUUSTOLLE

Kunnanhallitus käsitteli kouluhanke –asiaa maanantaina 5.2. ja esittää vaihtoehdon VE2 mukaista hanketta valtuuston hyväksyttäväksi. Kunnanvaltuuston kokous on maanantaina 19.2. ja ennen kokousta valtuutetut pääsevät vielä perehtymään valmisteluaineistoon. Valtuuston kokous alkaa klo 19 seurakuntakodilla.

Linkki pöytäkirjaan.

29.1.2018

SIVISTYSLAUTAKUNNAN ESITYS KOULUHANKKEESTA

Linkki esityslistaan.

Linkki hankesuunnitelmaan.

19.1.2018

ESITYSTÄ VALMISTELLAAN

Kouluhanketta on käsitelty keskiviikkona 17.1. valtuustoseminaarissa. Kuntarahoituksen asiantuntija esitteli Vesannon kunnan taloustilannetta rahoittajan näkövinkkelistä ja esitti arviot kunnan talouden kehittymisestä kouluhankkeen myötä.

Kuntarahoitus on valmis rahoittamaan Vesannon kunnan hanketta kuuden miljoonan rahoitusraamilla. Tämän suurempaan lainaan kunnalla ei ole edellytyksiä.

Hanketyöryhmä on työstänyt vaihtoehto VE2:n mukaista hankesuunnitelmaa ja nyt koulun neliömäärä on nipistetty noin 2.300 m2:iin. Seuraavaksi tarkistetaan tilojen riittävyyttä ihan käytännön näkökulmasta.

Hankeryhmä kokoontuu jälleen 24.1. ja sivistyslautakunta varaa kouluhankkeelle ylimääräisen kokouksen tiistaille 30.1. Tavoitteena on edelleen saada kouluhanke valtuuston käsittelyyn helmikuun kokouksessa, joka pidetään 19.2.2018.

21.12.2017

KOULUHANKKEEN TILANNE JOULUN ALLA

Hankkeen valmistelu on jatkunut tiiviisti sivistyslautakunnan palautettua hankkeen takaisin valmisteluun.

Hanketyöryhmä on selvittänyt mm.

 • koulun tilojen pedagogista suunnitelmaa
 • elinvoimaryhmän lausunnon kohtia
 • puurakentamisen vaihtoehtoja
 • viestintää
 • hankkeen rahoitusta

Viimeisimmässä hanketyöryhmän kokouksessa 20.12.2017 on laadittu seuraava tavoiteaikataulu:

- 17.01. valtuustoseminaari

- 23.01. sivistyslautakunta

- 05.02. kunnanhallitus

Valtuuston päätös rakennushankkeesta helmikuun aikana.

Hankkeen käsittely jatkuu siis 17.1.2018 pidettävässä valtuustoseminaarissa, jossa valtuutetut sekä teknisen ja sivistyslautakunnan jäsenet perehtyvät sekä hankkeen rahoitukseen että hanketyöryhmän esityksiin. Seminaarissa kuullaan kuntarahoituksen asiantuntijaa.

Kouluhanke on mittava ja lisäaika valmistelutyölle oli välttämätön. Tällä aikataululla päästään suunnittelussa eteen päin.

Vaihtoehtoja punnitaan vielä tarkoin. Kiitämme kaikkia pitkämielisyydestä ja joustavuudesta haastavassa tilanteessa. Olkaa rohkeasti yhteydessä hanketyöryhmän jäseniin koulusuunnitelmien osalta mieltä askarruttavissa asioissa.

Koulu Vesannolle tarvitaan ja työ koulun puolesta jatkuu meillä kaikilla.

Hanketyöryhmä toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua ja ennen kaikkea parempaa uutta vuotta 2018! 

12.12.2017

KOULUHANKKEEN TILANNE 12.12.2017

Hanketyöryhmä on pitänyt kokousta 7.12. ja kunnanvaltuusto on käsitellyt kouluhankeasiaa iltakoulussaan 11.12.2017.

Hankkeen suunnittelu palautui hankeryhmälle ja hankkeen rahoituksen selvittäminen on työn alla. Kuntarahoitukselta on saatu alustava rahoitusraami, mutta neuvottelut ovat vielä kesken. Tällä hetkellä näyttää siltä, että rahoitushaasteiden vuoksi hanketta on supistettava.

Sekä hankeryhmässä että valtuuston iltakoulussa suurinta kannatusta on saanut vaihtoehto VE2 eli osittaisen saneerauksen malli. Suunnittelua jatketaan ensisijaisesti tämän vaihtoehdon pohjalta. Lisäksi selvitetään puurakentamisen erilaisia vaihtoehtoja.

Tapahtuu seuraavaksi:

Koulun johtotiimi työstää kouluhankkeen pedagogista suunnitelmaa ja VE2 vaihtoehtoa.

Tekninen johtaja laatii selvityksen puurakentamisen vaihtoehdoista.

Hankeryhmä ja johtavat luottamushenkilöt tutustuvat puurakentamiseen puuinfon asiantuntijan avulla.

Hankeryhmä kokoontuu ke 20.12.

Kuntarahoituksen asiantuntijan vierailu Vesannolla tammikuulla.

27.11.2017

Koulurakennushankkeen työryhmän tutustumiskäynnit

23.11.2017

VALMISTELULLE AIKALISÄÄ

Sivistyslautakunta päätti 21.11.2017 palauttaa koulurakennushankkeen valmistelun hanketyöryhmälle, koska hankkeen kokonaisuudesta tarvitaan vielä lisäselvityksiä esimerkiksi rahoituksen, puurakentamisen ja pedagogisen suunnittelun osalta.

Hanketyöryhmä kokoontuu 7.12.2017 arvioimaan hankkeen tilannetta ja suunnittelemaan jatkotoimia.

Päätöksenteko hankkeesta tulee siirtymään aiemmin sovitusta. Uudesta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

Koulurakennushankkeen hankesuunnitelma

13.11.2017

MUISTIO KOULUHANKKEEN KUNTALAISTILAISUUDESTA 31.10.2017

Muistio

16.10.2017

HANKESUUNNITELMA VALMISTUU LOKAKUUN LOPPUUN MENNESSÄ JA KE 11.10. SITÄ ESITELTIIN KUNNANVALTUUTETUILLE

Tietoa hankesuunnitelmasta

28.9.2017

KOULUHANKKEEN KÄSITTELY ETENEE


Hanketyöryhmä työstää parhaillaan hankesuunnitelmaa ja koulun henkilökunta on tutustunut ja kommentoinut vaihtoehdoista laadittuja luonnoksia.

Asian käsittely jatkuu seuraavasti:

ke 4.10.2017 Hankeryhmän kokous
ke 11.10.2017 Valtuustoseminaari
ti 31.10.2017 Kuntalaisten keskustelu/infotilaisuus
ma 6.11.2017 Tekninen lautakunta, lausunto hankkeesta
ti 21.11.2017 Sivistyslautakunta, esitys hakkeesta kunnanhallitukselle
ma 4.12.2017 Kunnanhallitus, esitys valtuustolle
ma 11.12.2017 Kunnanvaltuusto, päätös hankkeesta

 

25.8.2017

MEIDÄN VESANNON KOULU - VISIO
Kouluhankkeen 23.-24.8.2017 pidettyjen työpajapäivien satoa.

 

10.8.2017

KOULU ALKOI VÄISTÖTILOISSA

Kuvia tiloista, joissa koulu aloitettiin. 

 

30.6.2017

SUUNNITTELU ETENEE

Kouluhanketta suunnittelemaan on nimetty työryhmä (jäsenet alla) ja palkattu rakennuttajakonsultti WSP Finland Oy.

Työryhmä on kokoontunut kesäkuussa 2017 kaksi kertaa ja aloittanut tarvekartoitus ja hankesuunnittelun työstämisen. Raporttiin kirjataan taustatiedot, tiloihin liittyvät tekniset tiedot, kustannustavoitteet, hankkeen aikataulu, laatutavoitteet, hankkeen toteutusmuoto sekä hankkeen toimintakuluvaikutukset ym. Hankesuunnitteluraportti tulee olemaan keskeinen asiakirja päätöksenteon, suunnittelun ja toteutuksen pohjana.

Työryhmä on sopinut vierailuista muutamiin erilaisiin uusiin koulurakennuksiin tutustumiskohteina. Nämä vierailut toteutuvat elo-syyskuun aikana.

Koulun henkilöstö tutustuu hankesuunnittelun vaiheeseen vesopäivässä 9.8.2017.

Elokuussa järjestetään tilojen käyttäjiä osallistavat ideointi / suunnittelutyöpajat. Työpajoihin kutsutaan edustajia eri käyttäjäryhmistä. Keskiviikkona 23.8. teemana on oppimisympäristöt ja oppiminen ja osallistujiksi kutsutaan opettajien, oppilaiden, vanhempaintoimikuntien ja sivistyslautakunnan edustajia. Torstaina 24.8. aamupäivällä teemana on koulun yleiset tilat, ”Koulu oppilaiden olohuoneena” ja osallistujiksi kutsutaan opettajien ja oppilaiden edustajien lisäksi koulun muun henkilöstön edustajia. Iltapäivän teemana on ”Koulu kyläkeskuksena” ja tähän työpajaan kutsutaan koulun tiloja iltaisin ja viikonloppuisin käyttävien tahojen edustajia. Kutsut työpajoihin lähetetään elokuun alussa.

Kunnanjohtaja ja WSP:n edustajat paneutuvat hankkeen rahoituskysymykseen elokuussa.

Hankeryhmän seuraava kokous on maanantaina 4.9.2017.

Tavoitteena on, että tarvekartoitus- ja hankesuunnitteluraportti valmistuu lokakuun 2017 loppuun mennessä. Tämän jälkeen asia etenee päätöksenteossa sivistyslautakunnalta kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle. Suunnitteluvaihe ajoittuu keväälle 2018 ja rakentamisvaihe vuosille 2018-2020. Uudet tai peruskorjatut tilat otetaan käyttöön syksyllä 2020.

 

Investoinnin vaihtoehtoratkaisuja:

1. Yhtenäiskoulu ja alakoulu peruskorjataan / täydennysrakennetaan tarvittavilta osin

2. Rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja peruskorjataan alakoulurakennus

3. Rakennetaan uusi yhteinen koulu, jossa yhdistetään yhtenäiskoulu ja alakoulu

4. Peruskorjataan alakoulu ja vuokrataan yläkoulu

5. Vuokrataan yksi yhteinen koulu

6. Tutkitaan elinkaarimalli

Myös Keltamo-kiinteistön saneerauksen tarve tutkitaan.

 

30.6.2017

SELVITYKSEN TAUSTAA

Vesannon yhtenäiskoulun sisäilman laatua on selvitelty saatujen haittailmoitusten pohjalta. Asiaa on selvittänyt kunnan sisäilmatyöryhmä, jossa on mukana työterveyshuolto ja terveystarkastus. Sisäilmatalo Kärki Oy on suorittanut Vanamon (yläkoulu) ja Lemmikin (alakoulu) kuntotutkimukset ja asbesti- ja haittakartoitukset. Yhtenäiskoulun Vanamo ja Lemmikki -rakennuksiin on todettu korjaustarve. Lemmikissä on suoritettu tiivistyskorjauksia, ja korjausten jälkeen merkkikaasumittaukset. Korjaukset ja suoritetut tiivistysmittaukset osoittivat, että Lemmikissä voidaan työskentelyä jatkaa.  

Yhtenäiskoulun sisäilmatilanteesta on tiedotettu oppitunneilla ja Wilman kautta oppilaille ja huoltajille syksyn 2016 ja kevään 2017 ajan. Henkilöstö on käsitellyt asiaa myös henkilöstökokouksissa ja viikko-infoissa. Yleiset tiedotus- ja keskustelutilaisuudet on pidetty 14.12.2016 ja 30.3.2017 ja asiasta on julkaistu tiedote 7.4.2017 kunnan verkkosivuilla.

Uusi lukuvuosi aloitetaan väistötiloissa siten, että vuosiluokat 1-5 opiskelevat Lemmikissä, vuosiluokat 6-9 Ruusukkeessa ja lukiolaiset Säästökulmalla. Keltamo-rakennuksessa opetus jatkuu edelleen.  

Kouluhanke on koko kunnan yhteinen hanke, ja ideointia ja esityksiä voi tässä vaiheessa esittää hankeryhmän jäsenille.

 

 

 

Ota yhteyttä

Kunnanjohtaja
Pia Harmokivi
044 282 5590
pia.harmokivi(at)vesanto.fi

Hallinnollinen rehtori - sivistystoimenjohtaja
Jaana Ruuskanen
050 387 9966
jaana.ruuskanen(at)vesanto.fi

Tekninen johtaja
Juha Soininen
050 067 5247
juha.soininen(at)vesanto.fi

Käynti- ja postiosoite:
Sonkarintie 2, 72300 Vesanto