Sinun kuntasi Vesanto

Vesannolla on ikää jo yli 145 vuotta, se on erotettu Rautalammin emäpitäjästä vuonna 1871. Asukkaita on 2148 (v.2016), joka on suurin piirtein yhtä paljon kuin ennen asutushistorian tuomaa väestön kasvupyrähdystä.

Pinta-alallisesti Vesanto on Pohjois-Savon kolmanneksi pienin pitäjä ja kokonaispinta-alasta (n.570 neliökm) neljännes on vettä. Loma-aikoina Vesannon väkiluku tuplaantuu, koska Vesannolla on runsaasti vapaa-ajanasuntoja. Eikä ihme, sillä Euroopan puhtaimmat järvet ympäröivät Vesantoa. Vapaa-ajanasuntojen lukumäärä on lähes viisinkertaistunut 1970-luvulta lähtien. 

Tiesitkö, että

  • Vesanto on ollut Suomen suurin mustaherukan tuottaja 1980-90 luvuilla, jonka seurauksena se oli myös Suomen suurimman sokeroitujen mehujen valmistaja Sonkari Oy:n kotipitäjä. Sittemmin ovat ”makeanhimoiset" ostajat Sonkarin paikkakunnalta pois vieneet, mutta mustaherukan tuottajana Vesanto on edelleen 3-4 parhaan joukossa. 
  • Vesannon perinneruoka on tohraperu; perunamuusin kaltainen ruoka, mutta maidon asemesta sitä höystetään rasvalla ja lihalla (mieluiten rasvaisella sialla).
  • Savolaiseen tapaan paikan nimet ovat hauskoja: Esimerkiksi Horontaipale. Nimi on tullut siitä, että Hornin aatelissuku on pitänyt metsästysmaita Vesannon läntisellä laidalla monta sataa vuotta sitten. He ovat antaneet kylälle nimeksi "Hornin taipale", mutta savolaisten vääräleukojen suussa se on kääntynyt "Horontaipaleeksi". 
  • Vesannolla eletään luonnollista elämää. Vuoden 2010 laskelmien mukaan asukaskohtainen hiilijalanjälki oli Vesannolla Pohjois-Savon toiseksi pienin: 9 800 CO2-ekv/asukas.